علائم سنگ کلیه
سنگ کلیه
اردیبهشت 2, 1399
عفونت مثانه
عفونت مثانه
اردیبهشت 2, 1399
تومور کلیه (سرطان کلیه)

تومور کلیه

تومور کلیه چیست و عوامل بروز آن کدامند؟

تومور کلیه در آقایان شایعتر از خانمها میباشد. عواملی در بروز آن به اثبات رسیده است و باعث مستعدتر شدن فرد به این نوع سرطان میباشند من جمله سیگار کشیدن ، چاقی و فشارخون. علالوه بر موارد فوق که فرد را مستعد تومور کلیه میکند موارد دیگری هم هست که هنوز به طور قطعی به اثبات نرسیده است، من جمله نارسایی کلیه و دیالیز طولانی مدت بالای 3 سال.

این تومورها هم میتوانند از بافت پارانشیم کلیه منشا بگیرند و هم از سیستم جمع کننده ادراری و در حقیقت لوله های منتقل کننده ادرار. میزان کشندگی و سرعت تهاجم این تومورها هم بستگی به جنس و منشا تومور دارد.

علائم تومور کلیه (سرطان کلیه)

اکثر مواقع این تومورها بی علامت هستند. یعنی تا سایزهای خیلی بزرگ بیمار متوجه وجود تومور در کلیه خود نمیشود. فقط ممکن است بیمار علائم عمومی مثل بی حالی و ضعف و کاهش اشتها و کاهش وزن داشته باشد. در مواردی که بیمار خوش شانس باشد در شروع تومور با خونریزی در ادرار یا درد پهلو به اورولوژیست مراجعه میکند و در بررسی ها تومور مشخص میشود.

ما اورولوژیستها معمولا دفع خون در ادرار را به معنای وجود تومور در مجموعه کلیه و مجاری ادراری میدانیم مگر خلاف آن ثابت شود. در نتیجه کاملا قابل توصیه به بیماران است که به محض رویت خون در ادرار به اورولوژیست مراجعه و تحت بررسی کامل قرار گیرند.

کاهش اشتها در بیماران تومور کلیه معمولا به دلیل آزاد شدن مدیاتورهای التهابی از تومور کلیه است و منجر به کاهش وزن شدید بیمار میشود. در مواردی بیمار با کم خونی شدید مراجعه مینماید و در بررسی های مرتبط با کم خونی اورولوژیست متوجه وجود تومور کلیه میشود. در موارد پیشرفته و خطرناک ممکن است بیمار با علائم متاستاز تومور کلیه مراجعه کند. مثلا با تنگی نفس و سرفه های مزمن به دلیل تهاجم ریوی تومور کلیه و یا زردی و علائم کبدی بدلیل تهاجم به کبد تومور کلیه.

اگر تومور کلیه بسیار بزرگ شده باشد میتواند به عروق اصلی بدن فشار وارد کند و باعث ورم پاها در بیمار شود و حتی در موارد بسیار پیشرفته تومور به داخل عروق اصلی بدن وارد میشود که به آن تومور ترومبوز میگوییم و دیگر در این مراحل بسیار درمان بیمار تومور کلیه سخت میشود و اورولوژیست ناامید از درمان خواهد بود.

 

همچنین بخوانید: مراقبت های بعد از خروج دبل جی (جراحی بسته سنگ کلیه)

 

روش تشخیص تومور کلیه

روش تشخیص تومور کلیه توسط اورولوژیست خوب

روش تشخیص تومور کلیه توسط بهترین اورولوژیست

در هر کدام از علائم فوق که بیمار به اورولوژیست مراجعه میکند، یک متخصص اورولوژی خوب معمولا در بدو امر و بعد از معاینات بالینی لازم برای بیمار درخواست آزمایش ادرار و سونوگرافی کلیه ها مینماید. در موارد تومورهای بسیار بزرگ و بیماران لاغر اورولوژیست با لمس و معاینه شکم هم میتواند تومور را تشخیص دهد. در سایر موارد تومور به وضوح و به راحتی در سونوگرافی دیده میشود و در آزمایش ادرار هم اکثرا خون دیده میشود.

دقت کنیم که کیست از تومور متفاوت است و فقط انواع نادری از کیستهای کلیه سرطانی هستند و بیشتر کیستها کیست ساده هستند که اورولوژیست آن را درمان نمیکند. معمولا برای تایید تشخیص تومور کلیه اورولوژیست برای بیمار سی تی اسکن شکم و لگن با تزریق ماده حاجب درخواست میکند و بدین ترتیب وجود تومور کلیه و عمق تهاجم آن و انشار آن به سایر ارگانهای بدن مشخص میشود.

روش درمان تومور کلیه

روش درمان تومور کلیه

چگونگی درمان تومور کلیه

بهترین درمان تومور کلیه به طور کلی جراحی میباشد. تومور کلیه در اکثر موارد مقاوم به شیمی درمانی و رادیوتراپی است. به تازگی پیشرفتهایی در زمینه درمان ایمونوتراپی حاصل شده است که هنوز خیلی امیدوارانه نیست و بیشتر جنبه تحقیقاتی دارد. اورولوژیست در موارد تومور کلیه باید تمام تلاش خود را بر خروج حداکثری و کامل تومور کلیه متمرکز کند.

معمولا در تومورهای بالای 4 سانتیمتر بهترین درمان این است که کلیه به طور کامل خارج شود. ولی برای تومورهای زیر 4 سانتیمتر میتوان در صورتی که مقدور باشد کلیه را حفظ کرد و فقط تومور را خارج کرد. گاهی تومور کلیه زیر 4 سانتیمتر هست ولی محل آن و یا جنس آن به گونه ای است که نمیتوان فقط تومور کلیه را خارج کرد و کلیه را نگه داشت. در این موارد هم به هیچ وجه نباید ریسک کرد و باید حتما کلیه به طور کامل تخلیه شود چون عود تومور در این محل میتواند با زندگی و حیات بیمار منافات داشته باشد.

خوشبختانه امروزه با بالا رفتن بهداشت عمومی و مراجعه زودتر بیماران به دنبال علائم مشکوک ، تومور کلیه در مراحل ابتدایی تشخیص داده میشود و با جراحی کاملا بهبود میبابد. نکته مهم در پیگیری این بیماران این است که بسته به بزرگی تومور کلیه و عمق تهاجم و دست اندازی آن بیمار باید پس از عمل حتما به صورت دوره ای بررسی شود و از نظر عود تومور و رشد مجدد آن حتی در کلیه مقابل پیگیری شود. این بررسی حداقل باید تا 5 سال پس از جراحی کلیه به صورت دوره ای توسط اورولوژیست انجام شود.

در مطالب دیگر مربوط به بیماری های کلیوی مانند سنگ کلیه و عفونت کلیه می توانید به طور کامل با علائم، روش های پیشگیری و راه درمان آنها آشنا شوید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

تماس با ما