عفونت مثانه

عفونت مثانه

عفونت مثانه

عفونت مثانه چیست و عوامل بروز آن کدامند؟

عفونت مثانه یا همان التهاب مثانه بیماری بسیار شایعی میباشد. یکی از علل بسیار رایج مراجعه بیماران به مطب اورولوژیست ها همین بیماری میباشد. عفونت مثانه در خانمها بسیار شایعتر میباشد. یکی از دلایل اصلی که در خانمها شایعتر است کوتاه بودن طول مجرای ادراری خانمها است. این کوتاهی باعث میشود که میکروب به راحتی از سطح پوست ناحیه تناسلی خود را به مثانه رسانده و عفونت مثانه ایجاد کند.

در خانمهای جوان که به تازگی ازدواج کرده اند و فعالیت جنسی آنها شروع شده است عفونت مثانه بسیار شایع است. در حدی که این عفونت مثانه را سیستیت ماه عسل مینامند. در مقالات آمده است که هر چه رابطه جنسی خانم بیشتر و طولانی تر باشد احتمال این عفونت در مثانه بیشتر خواهد بود. همینجا خوب است که اشاره کنیم برای جلوگیری از عفونت ادراری در خانمها توصیه این است که حتما خانمها بعد از رابطه جنسی ادرار کنند.

اما در آقایان عفونت در مثانه کمتر دیده میشود و شاید علت آن طول بیشتر مجرای ادراری و راهی که میکروب باید طی کند تا به مثانه برسد باشد. در بسیاری از آقایان با عفونت در مثانه اگر شرح حال درستی گرفته شود ممکن است سابقه رابطه جنسی مقعدی بدون کاندوم وجود داشته باشد.

علائم عفونت مثانه

علائم عفونت در مثانه که بیماران معمولا با آنها به یک متخصص اورولوژی خوب مراجعه میکند شامل سوزش ادرار ، تکرر ادرار ، درد زیر شکم ، خونریزی در ادرار و بوی بد ادرار میباشد.

سوزش ادرار اغلب علامت اصلی و غالب در عفونت مثانه میباشد. تکرر ادرار یعنی اینکه بیمار با عفونت در مثانه خیلی تند تند به دستشویی مراجعه میکند در حالی که ادرار چندانی هم ندارد. بیماران گاهی از درد تیر کشنده در زیر شکم در پایان ادرار کردن شکایت دارند. علامتی که بیماران را خیلی بیش از حد نگران میکند و به دلیل آن به اورولوژیست مراجعه میکنند خونریزی شدید و دفع لخته در ادرار آنهاست. بیمار معمولا این علامت را نشانه سرطان سیستم ادراری میداند و باعث ترس بیش از حد او میشود. عفونت در مثانه دقیقا میتواند خونریزی شدید و دفع لخته در ادرار بدهد تنها تفاوت این خونریزی با سرطانهای ادراری این است که در عفونت بیمار درد و سوزش هم دارد ولی در سرطان خونریزی بدون درد است.

 

علائم عفونت مثانه

علائم عفونت در خانمها

 

دقت کنیم که در عفونت مثانه بیمار تب ندارد. در نتیجه اگر بیماری تمام علائم عفونت مثانه را به همراه تب دارد باید به عفونت کلیه و یا در آقایان به عفونت پروستات شک کنیم. اهمیت این تشخیص هم در این است که درمان عفونت کلیه و پروستات بسیار مشکلتر و شدیدتر از عفونت است.

چگونگی تشخیص عفونت مثانه توسط متخصص اورولوژی

اورولوژیست در این بیماران معمولا با شرح حال بیمار به تشخیص میرسد. اما در موارد شک تشخیصی برای بیمار کشت ادرار درخواست مینماید. در کشت ادرار به دقت مشخص میشود چه میکروبی باعث عفونت شده است و چه آنتی بیوتیکی بر روی آن موثر است. برای بررسی بیشتر ، اورولوژیست ممکن است سونوگرافی نیز درخواست نماید تا تشخیصهای احتمالی دیگر رد شوند. نکته مهم در نمونه ادرار برای خانمها این است که باید قبل از نمونه گیری ابتدا ناحیه مجرای ادرار را با آب خالی شستشو دهند ، سپس ابتدای ادرار را دور بریزند و نمونه را از وسط جریان ادراری تهیه کنند. اگر نمونه به درستی تهیه نشود منجر به اشتباه تشخیصی میشود.

روش درمان عفونت مثانه

درمان عفونت مثانه در خانمها با 3 تا 5 روز درمان آنتی بیوتیکی خواهد بود مگر مواردی که عود مکرر باشد که گاهی مجبور میشویم دوز بسیار کم دارو را تا 1 سال هم ادامه دهیم. اما در آقایان درمان آنتی بیوتیکی حتما باید 7 روز و بیشتر باشد. اهمیت درمان عفونت در مثانه در این است که اگر به درستی درمان نشود با صعود میکروب به کلیه ها میتواند ایجاد عفونت کلیه (پیلونفریت حاد) کند که درمان آن بسیار سختتر و شدیدتر خواهد بود و ممکن است عفونت حتی به خون بیمار وارد شود.

در صورت هر گونه سوال راجع به بیماری های مجاری ادار مانند عفونت مثانه ، میتوانید در بخش دیدگاه و در انتهای همین مطلب ، سوالات خود را بیان کنید،  دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست تهران پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.

سوالات مرتبط با عفونت مثانه :

  • عفونت چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر اوقات عفونت مثانه با علایم آن تشخیص داده میشود و درمان هم میشود، اما برای تشخیص دقیق باید کشت و آنالیز ادرار انجام شود.

  • چه عواملی باعث عفونت مثانه می شوند؟

یکی از مهمترین علل عفونت مقاربت است، در خانمها خصوصا اگر بعد از نزدیکی ادرار نکنند بیشتر دچار عفونت ادرار میشوند،از علل دیگر عفونت میتوان به سونداژ مثانه و جراحی های اورولوژی اشاره کرد.

  • درمان عفونت در مثانه چیست؟

درمان عفونت در هر شخص با دیگری متفاوت است و بهتر است با کشت ادرار نوع آنتی بیوتیک تعیین شود.

  • برای جلوگیری از عفونت در مثانه چه کارهایی باید انجام دهیم؟

مهمترین اقدام این است که بعد از نزدیکی ادرار انجام شود، مصرف فراوان مایعات هم کمک کننده است،عدم نگه داشتن طولانی ادرار هم مهم است.

  • اگر یکی از زوجین عفونت در مثانه داشته باشد با رابطه جنسی عفونت به همسر منتقل می شود؟

خیر،عفونت ادراری قابل انتقال نیست.

  • عدم درمان عفونت در مثانه می تواند باعث از کار افتادن کلیه شود؟

در صورتی که عفونت به کلیه سرایت کند بله میتواند.

  • چه مراقبت های بهداشتی در عفونت باید انجام شود؟

در زمان عفونت مثانه باید مایعات بیشتر خورده شود،حتما داروها هم سر ساعت مصرف شود.

  • آیا در عفونت تب و خونریزی در ادرار هم دیده می شود؟

خونریزی در ادرار در عفونت در مثانه کاملا شایع است اما اگر بیمار تب داشته باشد یعنی عفونت به کلیه یا پروستات منتقل شده باشد.

  • شایعترین علت عفونت در خانم ها و آقایان چیست؟

مقاربت بیشترین علت است،برای جلوگیری از آن هم باید حتما فرد بعد نزدیکی ادرار کند.

  • آیا کودکان هم به عفونت داخل مثانه مبتلا می شوند؟ و علت عفونت در کودکان چیست؟

بله در کودکان هم عفونت داخل مثانه دیده میشود،خصوصا در دختربچه ها بسیار شایعتر است،عدم رعایت بهداشت گاهی علت این بیماری در کودکان است.

 

11 Comments

  1. ستاره گفت:

    سلام
    من خانم ۳۰ ساله هستم دوسال است که ازدواج کردم
    حدود دو ماهی است که تکرر ادرار زیاد دارم
    مخصوصا بعد از رابطه زناشویی،و یک ساعاتی از صبح در عرض نیم ساعت شش بار دستشویی می روم.
    علائم دیگری ندارم
    فقط تکرر ادرار دارم
    میخواستم راهنماییم کنید
    ممنونم

    • مجتبی عاملی گفت:

      سلام شما احتمال زیاد دچار عفونت مثانه هستید و باید آزمایش ادرار بدید و به اورولوژیست مراجعه کنید.اگر عفونت ادرار نبود در مرحله بعد احتمال مثانه عصبی بیش فعال هم مطرح هست.

  2. شهناز گفت:

    سلام
    ۶۳ ساله هستم از دیروز بعد از ظهر با درد و احساس داشتن ادرار در پایین موانع و پیشابراه مواجه بودم که بعد از چندین بار تکرار ادرار در ابتدای ادار سه بار لخته های کوچک خون قهوه ای رنگ دیدم و باد درد کمتری داشتم اما امروز دوباره درد پایین شکم دارم با سوزش و فوریت در ادرار
    لطفا راهنمایی کنید

    • مجتبی عاملی گفت:

      سلام شما دچار عفونت مثانه هستید و علت دفع لخته در ادرار هم همین هست.در عفونت مثانه دفع لخته کاملا طبیعیه و باید به اورولوژیست مراجعه و آنتی بیوتیک دریافت کنید

  3. فرانک گفت:

    سلام من خانم ۳۵ ساله هستم نزدیک ۵ ساال هست که عفونت ادراردارم وهربارکه آزمایش ادراروکشت ادرار دادم درجوابی که آمدهWbcدرحدManyوباکتری درحدfewو گاهیModerateبوده وبااین شرایط جواب کشت ادرارم همیشه منفی بوده باتوجه به اینکه من آنتی بیوتیک استفاده نکردم درزمان انجام آزمایش،الان نزدیک ۱ ماه هست که ابتداباتب و لرز و تکررادرار و سوزش و خارش و درد زیرشکم من دکتر رفتم وآزمایش دادم و بازWbcدرحدManyو باکتریModerateودرادرارم Yeast دیده شد،ولی کشت ادرارم منفی بوده و سونوگرافی هم ازکلیه ومثانه وتخمدان دادم مشکلی نداشت،دکتر طی چندبارکه رفتم سفتریکسون ولئوفلوکساسین وداکسی سایکلین و آزیترومایسین و سیپروفلوکساسین به من داد ولی هیچ بهبودی نداشتم والان هم تب وسوزش و تکرر وخارش رادارم،شکمم هم فکرمیکنم ورم کرده ودرزمان ادرارکردن بصورت کامل ادرارم تخلیه نمیشود ومدت زمان زیادی باید دردستشویی باشم تاادرارکنم،من مشکل یبوست هم دارم ممکن هست بگید چه راهکاری هست من کلافه شدم

    • مجتبی عاملی گفت:

      سلام این مورد بسیار جدی و مهم میتونه باشه.حتما باید عفونتهای خاص که در کشت ادراری معمولی رشد نمیکنند رو در نظر داشت مثل میکروب سل و یا عفونتهای مقاربتی.در نهایت احتمالا شما باید توسط اورولوژیست سیستوسکوپی انجام بدید

  4. موسی رمضانی گفت:

    سلام حدود یک هفته هست تکرر ادرار شبانه گرفتم وقتی نشستم کمی مشکل دارم اما به محض اینکه میخواهم بخوابم احساس ادرار میکنم ،این احساس فقط در قسمت آلت تناسلی هست بعصی مواقع حجم ادرار کم و یه وقتایی زیاد هست تا صبح بااای ده بار میرم دستشویی،آزمایش چیزی نشون نداده،اما سونوگرافی دیواره مثانه رو کمی متورم نشون میده دکتر میگه عفونت هست،ضمنا یک کار بدی هم کردم …..

    • مجتبی عاملی گفت:

      سلام این احتمال تنگی مجرا و یا عفونت مزمن پروستات رو برای شما مطرح میکنه.حتما باید توسط اورولوژیست معاینه بشید و عکس رنگی مجرا برای بررسی تنگی مجرا هم انجام بشه

  5. فاطمه گفت:

    باسلام و احترام. من دختری ۲۵ ساله هستم ک حدود یکسال است نامزد دارم. تا به الان نزدیکی از مقعد داشته ام. اما به تازگی ، روز بعد از هر نزدیکی، شکمم درد میگیره و احساس نفخ زیادی دارم. آیا علت آن عفونت مثانه ست یا خیر؟

    • مجتبی عاملی گفت:

      سلام اولا که نزدیکی مقعدی رو کاهش بدید چون برای همسرتون موجب عفونت پروستات میشه.ثانیا علایم شما ربطی به عفونت مثانه نداره.علایمی که فرمودید بیشتر گوارشی هست.

  6. دیانا گفت:

    سلام و تشکر ازاطلاعات مفیدی که دراختیار می گذارید من در۳۸ سالگی مجبور به هیسترکتومی شدم و بعد از آن دایما درد زیرشکم و سوزش ادراردارم که گاهی با عفونت ادرار همراه است قبل از جراحی این مشکلات رانداشتم ایا ممکن است باعث چسبندگی مثانه شده باشد ؟

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

تماس با ما
رزرو وقت
اینستاگرام
تماس مستقیم
واتساپ
تومور کلیه (سرطان کلیه)
تومور کلیه
اردیبهشت 5, 1399
تومور مثانه
تومور مثانه
اردیبهشت 5, 1399