تومور بیضه جزء سرطانهایی است که بیشتر در سنین جوانی و میانسالی رخ میدهد. توموری با قابلیت و سرعت رشد بسیار بالا میباشد. شاید همین سرعت رشد بالا باعث شده که درمانهای شیمی درمانی بر روی آن موثرتر از سایر سرطانها باشد و بیمار امید بهبود بیشتری داشته باشد. بیشترین موارد تومور بیضه در سنین 20 تا 40 سالگی دیده میشود.
یکی از عوامل مهم در ایجاد تومورهای بیضه عدم نزول بیضه میباشد. عدم نزول بیضه و قرار گرفتن طولانی مدت بیضه در محیط گرم داخل شکم باعث مستعد شدن فرد به سرطان بیضه میشود و یکی از دلایل مهم در جراحی بیماران با عدم نزول بیضه توسط همکاران اورولوژیست همین است. گاهی بیمار با عدم نزول بیضه در سنین میانسالی حتی به اورولوژیست مراجعه میکند که بیضه تا این سن در داخل شکم کارایی خود در باروری را از دست داده است. ولی باز هم بیمار باید تحت عمل جراحی برای خروج بیضه قرار گیرد چرا که در خطر سرطانی شدن قرار دارد.
نکته: بیماری تومور بیضه با بیماری تومور مثانه کاملا متفاوت است، دکتر مجتبی عاملی اورولوژیست تهران در سایت شخصی خود مطلب مرتبط و کاملی راجع به روش تشخیص و راه های درمان تومور مثانه درج کرده است که مطالعه آن را به شما پیشنهاد میکنیم.
بیماران معمولا با بیضه بزرگ اما بدون درد به بهترین متخصص اورولوژی تهران مراجعه میکنند. بیضه در این موارد کاملا بزرگتر از حالت عادی و بسیار سنگین شده است. در دستان اورولوژیست ماهر و باتجربه این بزرگی و سنگینی کاملا قابل افتراق از سایر علل بزرگی مثل آب آوردگی بیضه میباشد. البته ناگفته نماند که گاهی این بزرگ شدگی به حدی است که بیمار از درد هم شکایت دارد. عموما این درد حاصل سنگینی و فشار وزن تومور بر طناب بیضه میباشد.
در موارد نادری به طور همزمان هر دو بیضه دچار تومور میشوند که این مورد از جهت درمانی مشکلاتی برای بیمار و اورولوژیست ایجاد میکند. گاهی بیمار به بزرگی بیضه توجهی ندارد و آن را طبیعی فرض میکند و به صورت اتفاقی در سونوگرافی تومور گزارش میشود. بعضی بیماران با ناباروری به اورولوژیست مراجعه مینمایند و در بررسی ها تومور تشخیص داده میشود و نکته ناراحت کننده در این بیماران که برای درمان ناباروری مراجعه کرده اند این است که نه تنها ناباروری درمان نمیشود بلکه حالا باید بیضه بیمار هم کلا خارج شود.
در معاینه بالینی بیماران تومور بیضه توسط اورولوژیست بیضه حاوی تومور کاملا بزرگتر و سنگینتر و سفتتر لمس میشود و در لمس بیضه بر خلاف موارد عفونت بیضه ، بیمار هیچ دردی احساس نمیکند.
اورولوژیست خوب برای قطعی کردن تشخیص خود معمولا از سونوگرافی استفاده میکند. در سونوگرافی به دقت مشخص میشود که این بزرگ شدگی بیضه به دلیل تجمع آب یعنی همان هیدروسل یا هرنی و یا تومور و یا هر مورد دیگری است. وقتی در سونوگرافی هم تشخیص تومور بیضه مطرح شد در این مرحله اورولوژیست درخواست تستهای خونی برای قطعی کردن تشخیص خود میکند.
مواردی که در آزمایش خون برای بیمار توسط اورولوژیست درخواست میشود شامل : βhcg ،LDH،αFP میباشد. البته لزومی ندارد که تمام تومورها این مواد را ترشح کنند مثلا تومورهای سمینوم این ترشحات را ندارند و تست خون بیمار نرمال است. معمولا در این مرحله اورولوژیست اقدام به خارج کردن بیضه میکند و نباید به تومور فرصت داد تا بیشتر گسترش یابد. اما پس از جراحی بسته به نظر اورولوژیست مربوطه برای بررسی تهاجم و متاستاز تومور سی تی اسکن شکم و لگن و گاهی قفسه سینه هم انجام میشود.
درمان بیمار همانطور که پیشتر گفته شد ابتدا با برداشتن بیضه حاوی تومور انجام میشود. این عمل جراحی به هیچ وجه نباید به تاخیر انداخته شود. حتی یک روز تاخیر هم ممکن است با رشد و متاستاز تومور و پیچیده تر شدن پروسه درمان همراه شود. پس از خارج کردن بیضه توسط اورولوژیست حالا بر اساس میزان درگیری سایر نقاط بدن توسط تومور و همچنین بر اساس جواب پاتولوژی بیضه برداشته شده مراحل بعدی درمان آغاز میشود.
خیلی از مواردی که تومور در ابتدای پیدایش خود تشخیص داده شده و خارج شده است دیگر نیاز به هیچ درمان اضافی مثل شیمی درمانی و رادیوتراپی نخواهد داشت. فقط بیمار توسط اورولوژیست خود به صورت دوره ای چکاپ کامل میشود. اما در مواردی که تومور به سایر نواحی بدن متاستاز داده است نیاز به شیمی درمانی و یا رادیوتراپی و گاهی جراحی های بیشتر میشود. خوشبختانه با پیشرفتهای اخیر در جراحیها و داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی بالای 90 درصد سرطانهای بیضه حتی در موارد پیشرفته بهبودی کامل پیدا میکنند و درمان قطعی میشوند.
همانطور که میدانید بیماری تومور بیصه یا همان سرطان بیضه جزو بیماری های مجاری ادار می باشد، از دیگر بیماری های مربوط به مجاری ادرار می توان به سوزش ادرار ، تنگی مجرای ادرار و بی اختیاری ادرار اشاره کرد که در مطالب مربوطه به طور کامل به بیان آنها پرداخته ایم.
نکته پایانی و مهم در پایان بحث این است که جوانان باید به صورت مرتب و دوره ای بیضه های خود را معاینه نمایند و وجود هر گونه توده یا افزایش سایز را با اورولوژیست خود درمیان بگذارند. بهترین موقع برای این معاینه توسط خود بیمار هم در حمام میباشد که پوست بیضه به دلیل گرما شل شده و بیضه کاملا آویزان است.