برخی از اندامهای بدن مانند کلیه، کبد، مثانه و غیره سنگ ساز هستند؛ یعنی تحت تاثیر برخی عوامل سنگ تولید میکنند. سنگ شکنی کلیه یک روش پزشکی برای از بین بردن سنگهای کلیه میباشد، البته از روش سنگ شکنی برای از بین بردن سنگهای موجود در سایر بافتهای بدن نیز استفاده میکنند.
بسیاری از افرادی که سنگ کلیه دارند این سوال برایشان مطرح میشود که آیا به هنگام بروز سنگ کلیه الزاما باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند؟ به طور کلی زمانی که مواد موجود در ادرار به ویژه مواد معدنی به خوبی تجزیه نشوند و تبدیل به کریستال شده و وارد کلیه شوند اصطلاح گفته میشود فرد دچار سنگ کلیه شده است.
سنگهای موجود در کلیه ابعاد مختلفی دارند و ممکن است کوچک، متوسط و یا بزرگ باشند. اگر اندازه سنگها کوچک باشند احتمال دفع آنها از طریق ادرار و به صورت طبیعی زیاد است، اما در برخی موارد اندازه سنگها بزرگ است و یا دارای سطوح ناهمواری هستند که سبب ایجاد زخم در دیوارههای کلیه میشوند. در چنین حالتی فرد ممکن است دچار خونریزی ادراری و یا درد بسیار شدید شود و سنگها به صورت طبیعی دفع نشوند؛ زمانی که شرایط این چنینی برای فرد پیش میآید راه حل پیشنهادی از جانب پزشک متخصص انجام عمل جراحی و یا به اصطلاح همان سنگ شکنی کلیه است.
در گذشته برای خارج کردن سنگهای بزرگ موجود در کلیه از روش سنتی و باز کردن بدن استفاده میشد. اما امروزه روشهای نوین جایگزین روشهای سنتی شدهاند، امروزه برای انجام سنگ شکنی کلیه از روشی به نام لیتوتریپسی استفاده میشود. در این روش دیگری نیازی به بریدن پوست و دسترسی سنتی به داخل بدن و کلیهها وجود ندارد، بلکه با استفاده از یک دستگاه تولید کننده امواج صوتی سنگهای کلیه را به قطعات کوچکتر تقسیم میکنند. روش کار این دستگاه این است که امواج را به صورت شوک به سمت کلیهها میتاباند و سپس سنگها در اندازههای کوچک میشکنند و در نهایت توسط ادرار از بدن خارج میشوند.
از مزیتهای انجام سنگ شکنی کلیه به روش لیتوتریپسی میتوان به آسان بودن و کم عوارض بودن آن اشاره کرد، این عمل در مدت زمان کوتاه حداکثر یک ساعته انجام میشود و همچنین دوره نقاهت کمتری نیز نسبت به عملهای جراحی سنتی دارد.
به طور کلی به هنگام انجام هر عملی باید اقداماتی از پیش انجام دهید، انجام عمل سنگ شکنی کلیه نیز از این قاعده مستثنی نیست.
برای اینکه سنگ شکنی کلیه با اختلال همراه نشود و به صورت کامل و به درستی انجام شود باید دقت داشته باشید که مدتی قبل از عمل، در حین دوره عمل و تا مدتی پس از آن از داروی گیاهی و شیمیایی خاصی استفاده نکنید، چرا که امکان تداخل دارویی وجود دارد. در این باره بهتر است با پزشکان خود مشورت کرده و داروها را به صورت مرحله به مرحله قطع کنید، تا آسیبی به سلامتی و بدنتان وارد نشود.
همچنین در صورت انجام عمل لیتوتریپسی با بیهوشی عمومی و کامل پزشک جراح به شما توصیه خواهد کرد که حداقل ۷ ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. البته امکان انجام عمل با بی حسی موضعی نیز وجود دارد.